ΨΑΡΙΑ

Πώς μπορώ να ξέρω ότι ένα ψάρι είναι φρέσκο;


Το φρέσκο ψάρι είναι σκληρό και άκαμπτο. Εάν πατήσετε το σώμα του με το δάχτυλο σας, τότε το δέρμα δεν πρέπει να έχει μόνιμο σημάδι από το δάχτυλο και αν θέλουμε να ακουμπήσει στο χέρι μας, έχει το σχήμα ενός βέλους. Τα μάτια πρέπει να είναι λαμπερά και φωτεινά. Τα βράγχια πρέπει να έχουν έντονο κόκκινο ή ροζ χρώμα, αλλά ποτέ ξηρό και καφέ.


Αφού ψηθεί το κόκκαλο πρέπει να είναι λευκό, ποτέ γκρι ή μαύρο και ενώ τρώτε, το δέρμα μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί από το κόκκαλο.


Θα σας παρουσιάσουμε μερικά από τα μεσογειακά είδη ψαριών, τα οποία περιλαμβάνονται συνήθως στις ψαριές  μας.


Μαγιάτικο
Είναι ψάρι του ωκεανού και εμφανίζεται μετά τον Απρίλιο. Το σώμα του είναι γκρίζο - ανοικτό μπλε στην πλάτη με μια κίτρινη γραμμή στην πλευρά. Μπορεί να βρεθεί πάνω από 1,50 m και πάνω από 50 κιλά. Ζουν κοπάδια σε βαθιά νερά με άμμο ή βραχώδεις περιοχές. Ψάρεμα με συρτή. Ένα νόστιμο ψάρι στη σχάρα.

Ροφός

Είναι ένα ψάρι που ζει σε πετρώδεις περιοχές με βάρος μέχρι 50 κιλά. Κάνουμε συνήθως κατάδυση για μεγαλύτερα μεγέθη. Νόστιμο κρέας για ψαρόσουπα.

Συναγρίδα
 Ένα πεντανόστιμο ψάρι σε διαφορετικά μεγέθη, αν και μπορούμε να το βρούμε ακόμα και 8 κιλά. Είναι ένα όμορφο και ισχυρό ψάρι, γνωστό ως η "βασίλισσα". Είναι κόκκινο, ζει σε πολύ βαθιά νερά σε κοπάδια. Ψαρεύεται με παραγάδια, συρτή και δίχτυα. Στη σχάρα με λάδι και λεμόνι είναι το αγαπημένο πιάτο για τους λάτρεις των ψαριών.Λιθρίνι
Αυτό το ψάρι ζει σε καθαρή θάλασσα σε 50m-160m βάθους γύρω από βραχώδεις ή αμμώδεις περιοχές. Έχει ένα ανοικτό ροζ έως κόκκινο χρώμα στην πλάτη που σβήνει στις πλευρές και λευκό στη περιοχή του στομάχου. Το μέγεθος είναι περίπου 60 εκατοστά, αλλά η πλειοψηφία τους είναι 20 εκατοστά-30cm. Σερβίρεται ψητό στη σχάρα.

Μπαρμπούνι
Πρόκειται για μια μεσαίου μεγέθους πετρόψαρο (10cm-40cm) με το καθαρό κόκκινο χρώμα, που χαρακτηρίζεται από τα μουστάκια και τις λευκές και κόκκινες γραμμές στην περιοχή του στομάχου του. Ζουν σε κοπάδια, σε λιγότερο από 100 μέτρα βάθος ορισμένα από αυτά σε αμμώδεις περιοχές, αλλά επίσης υπάρχουν και ως πετρόψαρα. Συνήθως σερβίρονται τηγανιτά, αλλά μπορείτε να τα απολαύσετε στη σχάρα.

Τσιπούρα
Ζουν σε βαθιά νερά του Ιονίου όλο το καλοκαίρι και προσεγγίζουν τις ακτές τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο. Έχουν κοντό κεφάλι και ασημένιες πλευρές με απαλές ροζ αποχρώσεις και χρυσές γραμμές. Τα μάτια είναι ψηλά στο κεφάλι και έχει στενή ουρά. Είναι νόστιμο και πολύ δημοφιλές ψάρι.


Λαβράκι
Η καλύτερη ψαριά! Ζουν σε ρηχά νερά και προτιμούν τις περιοχές που συνδυάζουν την άμμο και τα βράχια. Μερικές φορές, με ιδανικές συνθήκες στην ελληνική θάλασσα ανατπύσσονται σε  μεγαλύτερα μεγέθη. Σερβίρεται στη σχάρα.

Φαγκρί
Ζουν σε βραχώδεις ή αμμώδεις περιοχές του ωκεανού σε βάθος από 30 μ έως 250 μ με βάρος μέχρι 15 κιλά. Έχει ένα επίπεδο σώμα με κόκκινο χρώμα στην πλάτη και ροζ πλευρές με χρυσές ή ασημένιες γραμμές και λευκό-ασημί χρώμα στην περιοχή του στομάχου. Τα πτερύγια είναι ροζ ή κόκκινο χρώμα. Μοιάζει με την τσιπούρα, το λυθρίνι και τη συναγρίδα, αλλά είναι πιο πολύτιμο σε αξία, επειδή ψαρεύεται δύσκολα.


Σαργός
Συχνά ζουν όπου και οι τσιπούρες, σε πολύ βαθιά νερά και βραχώδεις περιοχές. Ο κοινός σαργός μπορεί να είναι περίπου μέχρι 40 εκατοστά και πάνω από ένα κιλό. Έχει στενές λωρίδες στις πλευρές ασημένιο και ένα μαύρο σημείο στα πτερύγια και την ουρά. Ζουν κοπάδια και προτιμούν τις βραχώδεις περιοχές πλούσιες σε φύκια. Είναι ένα νόστιμο ψάρι και μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους.Μελανούρι
Ένα νόστιμο ψάρι μεσαίου μεγέθους, περίπου 20-30 εκ. Ζουν σε βάθος και αμμώδεις περιοχές καθώς και κοντά σε βράχια. Έχει ένα όμορφο ασημένιο χρώμα, μεγάλα μάτια και ένα μαύρο στίγμα στη ρίζα της ουράς του. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Μαγειρεύεται στη σχάρα.


Σκορπίνα
Ένα πετρόψαρο με υπέροχη γεύση. Έχει πολλά αγκάθια και το τσίμπημά του μπορεί να γίνει επικίνδυνο. Μαγειρεύεται ως νόστιμη σούπα ή Μπουρδέτο, μια παραδοσιακή συνταγή της Κέρκυρας.


Κέφαλος
Ψαρεύεται όλο το χρόνο. Έχει μεγάλο βάθος και επίπεδο σώμα. Έχει ένα γκρίζο χρώμα με μπλε γραμμές. Ζει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας και συχνά στις αμμώδεις ακτές. Σερβίρεται ψητό.Χταπόδι
Ένα μεγάλο κεφάλι και 8 "πόδια". Το χρώμα είναι γκρίζο ή καφετί μερικές φορές με τις κίτρινες γραμμές. Τα μεγέθη ποικίλουν και μπορούμε να το βρούμε ακόμα και σε 20 κιλά. Πολύ γευστικός ως ορεκτικό με ξίδι.


Ξιφίας
Ο ξιφίας είναι ψάρι κυνηγός και πολύ επιθετικός. Ζει σε βάθος όπου η θερμοκρασία του νερού είναι περίπου τρεις βαθμούς Κελσίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, αυξάνει τη θερμοκρασία του τα μάτια του στους 20 βαθμούς, επιτρέποντάς του να διακρίνει κινούμενους στόχους επτά φορές καλύτερα. Η μπριζόλα ξιφίας στη σχάρα είναι ένα πολύ νόστιμο γεύμα.


Αστακός
Ο αστακός προσφέρει το πιο γευστικό πιάτο για τους καλοφαγάδες. Είναι κόκκινος με δαγκάνες και ζει σε πολύ βαθιά νερά μέσα σε βράχια. Μπορούμε να το βρούμε σε 500 γραμμάρια και εάν είμαστε τυχεροί εως και 2 κιλά. Το ψάρεμα του αστακού απαγορεύεται κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους. Αν θέλετε ένα ιδιαίτερο γεύμα, σας προτείνουμε το Αστακό Παστιτσάδα μαγειρεμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή της Κέρκυρας.

Welcome to our site

Contact Us

Corfu Greece 49083

Tel: +30 26630 91168

Fax:+30 26630 91674

www.kalamibeach.com

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Facebook Image