ΕΙΚΟΝΕΣ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Greek (GR)
- Published on Τρίτη, 20 Σεπτέμβριος 2011 15:30
- Προβολές: 2098
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΕΝΟΣ ΨΑΡΑ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Greek (GR)
- Published on Πέμπτη, 15 Σεπτέμβριος 2011 13:19
- Προβολές: 6667
«Οι δύο κύριοι τρόποι αλιείας είναι με δίχτυα ή παραγάδια.
Η αλιεία με δίχτυα ποικίλλει ανάλογα με τα ψάρια που θέλουμε να ψαρέψουμε. Τα δίχτυα διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη και χρώματα.
Κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, περίπου στις 13:00 το μεσημέρι, αποφασίζουμε για τον τόπο που θα ρίξουμε τα δίχτυα αφού πρώτα χρησιμοποιήσουμε τα τεχνολογικά μας συστήματα, όπως είναι ο ανιχνευτής ψαριών και το GPS.
Ξεκινάμε να ρίχνουμε τα δίχτυα. Συνήθως, υπάρχουν 2 άτομα στο καίκι, ο πρώτος χειρίζεται το καίκι και ο δεύτερος ρίχνει τα δίχτυα. Τα άτομα αυτά πρέπει να έχουν άριστη επικοινωνία μεταξύ τους γιατί κάθε λάθος μπορεί να κοστίσει.
Ανάλογα με την ποσότητα των ψαριών που χρειαζόμαστε, ρίχνουμε αναλογικά τα μέτρα των διχτυών. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χρησιμοποιούμε συνήθως 3 - 5 χλμ δίχτυα. Μόλις τελειώσουμε, μετά από περίπου 5 ώρες, επιστρέφουμε στο λιμάνι, όπου το καίκι πρέπει να καθαριστεί και να συντηρηθεί.
Εμείς ελπίζουμε για την επόμενη ημέρα ότι η θάλασσα θα είναι γενναιόδωρη.
Την επόμενη ημέρα, λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος, σαλπάρουμε για τον προορισμό μας, εφόσον έχουμε ήδη φορέσει τις στολές μας.
Αρχίζουμε να συλλέγουμε τα δίχτυα, ενώ ο ήλιος ανεβαίνει. Όταν τα ψάρια εμφανίζονται, τα βγάζουμε από τα δίχτυα και τα βάζουμε σε κουτιά ψύξης με πάγο, προκειμένου να διατηρηθούν φρέσκα.
Μετά τη συλλογή των διχτυών και των ψαριών, βάζουμε πλώρη για την ταβέρνα για να την προμηθεύσουμε με την ψαριά μας.
Επιστρέφουμε στο λιμάνι, όπου καθαρίζουμε τα δίχτυα από τις πέτρες και τα φύκια, καθώς τα χρειαζόμαστε έτοιμα για το βράδυ. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει 4-5 ώρες, ίσως και περισσότερο.
Η αλιεία με παραγάδια είναι πιο εύκολη και πιο ευχάριστη από τα δίχτυα, αλλά όχι και τόσο παραγωγική.
Συνήθως, αρχίζουμε πολύ νωρίς το πρωί πριν ο ήλιος ανατείλει.
Παίρνουμε δόλωμα μαζί μας. Το δόλωμα ποικίλλει ανάμεσα σε σαρδέλες, χταπόδι ή καλαμάρι.
Επιλέγουμε τον τόπο, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, και ρίχνουμε τα παραγάδια σαν μια μεγάλη γραμμή, αφήνοντάς τα από 2-4 ώρες μέσα στο νερό.
Η συλλογή τους διαρκεί τον διπλάσιο χρόνο από αυτόν που χρειαζόμαστε στα δίχτυα.
Ελπίζω ότι σας παρουσίασα ένα μικρό μέρος της δουλειάς μου. Σκοπός μας είναι να δουλεύουμε σκληρά κάθε ημέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που συμβάλλοντας στην επιτυχία της ταβέρνας μας.
Σας προσκαλούμε να επισκεφθείτε την ταβέρνα Kalami Beach και να επιλέξετε από το μενού το πιάτο της προτίμησής σας. Είμαι βέβαιος ότι θα έρθετε να εκτιμήσετε τη γεύση και τη γεύση του φρέσκου ψαριού.
Γιώργος Κατσαρός
ΤΑ ΨΑΡΟΚΑΙΚΑ ΜΑΣ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Greek (GR)
- Published on Πέμπτη, 15 Σεπτέμβριος 2011 13:15
- Προβολές: 5026
Το πρώτο αλιευτικό σκάφος, Νικολάκης, έχει τη δική του ιστορία στην οικογένεια.
Πριν από την ενασχόλησή του με τον τουρισμό που άρχισε να αναπτύσσεται στην Κέρκυρα, ο Δημήτρης Κατσαρός εργαζόταν ως μηχανικός σε φορτηγά πλοία που ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο. Μετά από το τελευταίο ταξίδι του, αγόρασε ένα μικρό καίκι για τις ανάγκες της οικογένειας.
Το 1980, ο Δημήτρης μαζί γυναίκα του Φρόσω δημιούργησαν στην περιοχή Καλάμι, ένα σνακ μπαρ με την επωνυμία Kalami Beach, το οποίo το 1984 άρχισε να λειτουργεί ως ταβέρνα - μπαρ.
Ο Δημήτρης είχε ήδη ξεκινήσει να ψαρεύει επαγγελματικά με το καίκι του για τις ανάγκες της ταβέρνας σε φρέσκο ψάρι. Συνήθιζε να παίρνει μαζί του στο ψάρεμα το δεύτερο γιο του, τον Γιώργο, ο οποίος αγαπούσε αυτά τα «μικρά ταξίδια», μαθαίνοντας από πολύ μικρή ηλικία την τέχνη της αλιείας.
Το 1995, όταν ο Γεώργιος επέστρεψε από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, ήταν βέβαιος ότι η μόνη δουλειά που πάντα ήθελε να κάνει, είναι το ψάρεμα. Με την πάροδο του χρόνου, το μικρό καίκι δεν ήταν ικανοποιητικό να καλύψει τις ανάγκες της ταβέρνας. Ένα νέο καίκι αντικατέστησε το παλιό με το ίδιο όνομα, "Νικολάκης", το οποίο είναι μεγαλύτερο και οργανωμένο με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη δύσκολη και μερικές φορές επικίνδυνη δουλειά του ψαρά.
Το φρέσκο ψάρι στη σχάρα ή μαγειρεμένο με παραδοσιακές συνταγές έγινε το πιο νόστιμο γεύμα για τους πελάτες της ταβέρνας. Το 2010 η οικογένεια καλωσόρισε το νέο αλιευτικό σκάφος “Γιωργοτζής”, το οποίο είναι ένα σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο σκάφος. Ο Γιώργος είναι μερικές φορές ταξιδεύει για τις ημέρες και σχεδόν κάθε φορά που επιστρέφει με ένα πραγματικά εντυπωσιακό αλιευμάτων. Ο τόνος είναι ένα μεγάλο ψάρι που ο Γιώργος προμηθεύει την ταβέρνα πολύ συχνά.
Ο Γιώργος είναι η ψυχή των ψαροκάικων, έχοντας τις γνώσεις, την αγάπη και την εμπειρία. Θεωρείται ως ένας από τους πιο ικανούς ψαράδες στην περιοχή.
Τα ψαροκάικά μας ψαρεύουν όλο το χρόνο, (εκτός από ένα μικρό χρονικό διάστημα, όταν είναι έξω από το νερό, για τη γενική συντήρηση).
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο Γιώργος καθημερινά τροφοδοτεί την ταβέρνα με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Το χειμώνα ο Γιώργος με τον αδελφό του, Νίκο, ψαρεύουν μαζί και πωλούν τα φρέσκα ψάρια στους ντόπιους.
Αν αναρωτιέστε τι συνέβη με μικρό αλιευτικό σκάφος, ο Δημήτρης ακόμα το διατηρεί! Η βασική του δουλειά είναι καλλιέργεια του κήπου στο Γιαλισκάρι για την παραγωγή φρέσκων λαχανικών για την ταβέρνα, αλλά βρίσκει πάντα το χρόνο για το ψάρεμα αθερίνας και σαρδέλας.
Το ψάρεμα, κάθε μέρα είναι διαφορετική και μοναδική εμπειρία. Σας καλωσορίζουμε στο ψαροκάικο "Νικολάκης"με τον Γιώργο καπετάνιο και διαβάστε μια χαρακτηριστική ημέρα αλιείας.
ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΜΑΣ
- Λεπτομέρειες
- Κατηγορία: Greek (GR)
- Published on Πέμπτη, 15 Σεπτέμβριος 2011 13:16
- Προβολές: 12062
|
Ορεκτικά Ξεκινήστε το γεύμα σας με κάποιο από τα γευστικότατα ζεστά ή κρύα ορεκτικά με ένα ποτήρι κρασί ή μπύρα. Δοκιμάστε το τζατζίκι ή την πάστα ελιάς, μπριάμ, ψητή φέτα ή χωριάτικο λουκάνικο ενώ για όσους προτιμούν τα θαλασσινά, προτείνουμε ταραμοσαλάτα, χταπόδι ξυδάτο, γαρίδες ή μύδια σαγανάκι και αθερίνα ή σαρδέλες. Κρεατικά Για τους λάτρεις του κρέατος, σας προτείνουμε το διασημότερο και πολύ δημοφιλές Αρνί Κλέφτικο ή τις παραδοσιακές Κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ όπως Κόκορα Παστιτσάδα και Σοφρίτο. Το περίτεχνο πάντρεμα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με τις μεσογειακές γεύσεις δημιουργούν ένα εξαίσιο γευστικό αποτέλεσμα. Απολάυστε το κρέας της αρεσκείας σας στη σχάρα ή μαγειρεμένο με το άρωμα και τη γεύση υλικών που παράγει η ελληνική γή. Ψαρικά
Εναλλακτικά, δοκιμάστε το φρέσκο ψάρι μαγειρεμένο με παραδοσιακές συνταγές της Κέρκυρας, Μπουρδέτο ή Μπιάνκο. Ένα επίσης ιδιαίτερο γεύμα με θαλασσινά, από τα πιο δημοφιλή και νόστιμα πιάτα θαλασσινών, ο Αστακός Παστιτσάδα ή ο Σκορπιός Μπουρδέτο θα σας ενθουσιάσουν με τις γεύσεις τους. Κρασιά
Επιδόρπια
|
Μετά το γεύμα σας, χαλαρώστε και απολαύστε την υπέροχη θέα. Η ταβέρνα βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία πάνω στην παραλία, με πανοραμική θέα στον κόλπο Καλάμι, την Αλβανία και το Νότιο τμήμα της Κέρκυρας. Τι περισσότερο θα μπορούσατε να ζητήσετε!
Παραδοσιακά Πιάτα
Σας παρουσιάζουμε τα πιο δημοφιλή και νόστιμα πιάτα της σπιτικής Κερκυραϊκής κουζίνας και σας περιμένουμε να δοκιμάσετε μοναδικές γεύσεις σύμφωνα με τις παραδοσιακές συνταγές.
Παστιτσάδα
Είναι ένα πολύ δημοφιλές πιάτο που προέρχεται από τους Ενετούς. Η παραδοσιακή σπιτική Παστιτσάδα μαγειρεύεται με κόκορα με υλικά το λάδι, ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλάτι, πάπρικα, κανέλλα και γαρύφαλλο. Η Παστιτσάδα σερβίρεται με μακριά μακαρόνια σωλήνες. Μια εξαιρετική παραλλαγή της συνταγής είναι ο Αστακός Παστιτσάδα.
Σοφρίτο
Είναι επίσης πολύ δημοφιλές Κερκυραϊκό πιάτο κατσαρόλας που προέρχεται από την εποχή των Ενετών. Περιέχει λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος σε λευκή παχιά σάλτσα σκόρδου, μαϊντανό, αλάτι, μαύρο πιπέρι και κρασί ή ξύδι.
Μπουρδέτο
Είναι πιάτο του ψαρά μαγειρεμένο είτε με ψάρι σκορπιό ή γαλέο σε κόκκινη πικάντικη σάλτσα από καφτερή πιπεριά.
Μπιάνκο
Η λέξη bianco σημαίνει «λευκό» στα ιταλικά. Αυτή η συνταγή είναι αγαπημένο πιάτο των ψαράδων. Συνήθως είναι ψημένο σε μια κατσαρόλα με μπακαλιάρο ή γαλέο και πατάτες σε λευκή σάλτσα από ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό, χυμό λεμονιού και μαύρο πιπέρι.